Uygulanan tedaviler

MANUEL TERAPİ


Omurga ve ekstremite eklemlerindeki ağrı ve fonksiyon bozukluklarının tedavisinde yüzyıldan fazla bir süredir uygulanan manuel terapi, maniplasyon mobilizasyon ve postizometrik relaksasyon teknikleri gibi yöntemler içerir.

Manuel Terapinin amacı,eklemlerdeki blokaj olarak adlandırılan kısıtlanmış hareketi postüral denge içinde en yüksek derecede ve ağrısız artırıp fonksiyonu sağlamak ve beden mekaniğini korumaktır. Manuel Terapinin etkin ve güvenli uygulanması için lokomotor sistemin anatomik biyomekanik ve nörofizyolojik olarak detaylı değerlendirilmesi gerekir. maniplasyon teknikleri endikasyonları ve kontraendikasyonları seçebilen özel eğitimli uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde ciddi komplikasyonlar görülebilir.



MODİFİYE PİLATES


Pilates tekniğine ismini veren Joseph Plates, 1880'de Düsseldorf'ta dünyaya geldi.
Astım ve romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocuk olan Plates, genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenerek vücudunu geliştirdi. 1912'de İngiltere'de sirk cambazı, boksör ve dedektiflere kendini koruma dersleri veren Plates, Birinci Dünya Savaşı döneminde düşman ilan edilerek Lancaster bölgesinde kampa alındı.
Kampta hastabakıcılık yapan ve burada kendi tekniğini geliştiren Plates, burada askerlere tekniğini öğretti. İngiltere'de 1918'de pekçok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Plates'in kampındakiler etkilenmeyince uyguladığı teknik ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya'da metodunu geliştirmeye devam eden ve şehir polislerine öğreten Plates, 1926'da ABD'ye göç etti ve stüdyosunu açtı. Graham, Balanchine gibi ünlü dansçıların da öğrencileri arasında yer aldığı Pilates'in yöntemi giderek yaygınlaştı.
 Modifiye Pilates ise geleneksel pilatesten farklı olarak özellikle Multifidus, TRA kasları ve pelvik taban kaslarının doğru şekilde kullanılması için yetkin  fizyoterapistler tarafından uygulanan klinik bir yöntemdir.MAT üzerine çeşitli ekipmanlarla ya da ekipmansız olarak uygulanabilmektedir.Modifiye Pilatesin eğitimindeki kilit unsular şunlardır:


* Nötr lumbo-pelvik uyum ve anahtar lumbo-pelvik kasları stabilize aktivasyonu
* Doğru göğüs kafesi / göğüs uyumu 
* Scapulo-torasik stabilizasyon
* Derin boyun fleksör kaslarının servikal omurga stabilizasyonu amaçlı eğitimi


Modifiye Pilates spinal mobilite, anahtar gövde esnekliğini ve alt ekstremite kas grupları, beden farkındalığı ve postural bilincini geliştirmek için kullanılan çalışmaları içermektedir.


KİNESİOTAPE


Kinesiotaping Japonya’da 1980’de geliştirilmiş bir tedavi olmasına rağmen Avrupa ve Amerikada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda tanınmış bölgesel amaçlı tedavide kullanılan bir bantlama yöntemidir.
Kinesiotaping, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık problemleri yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi müdahele sonrasında da kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir. Tedavi bantlarının her geçen gün kullanım alanı genişlemektedir.

 Kinesiotaping uygulamalarının temelde iki amacı vardır:

•  Ağrısız ve daha kolay hareket edebilmeyi sağlamak,

•  Yumuşak dokunun iyileşmesini desteklemek
Kinesiotaping uygulamalarında kullanılan bantlama materyali KINESIO TEX® TAPE olarak bilinmektedir. Bu bant oldukça ince ve hassas dokunmuş pamuklu bir malzemeden imal edilmiştir. Bu özellikleri sayesinde KINESIO TEX® TAPE ıslanma ve terleme durumunda bile cilt üzerinde kalabilmektedir uygulama sonrasında duş almak yada ellerinizi yıkayabilmek mümkündür. Uygulamanın yapıldığı cildin yapısı ve ortam koşullarına bağlı olmak üzere bantlar uygulama bölgesinden çıkmaksızın 4-7 gün arası kalabilmektedir.

KINESIO TEX® TAPE  teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede oluşan basıncı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesinde azalan basınç kan dolaşımının artışı ile sonuçlanır ve böylece lenfatik drenaj oluşur. Dolaşım sisteminde yaratılan bu etki yaralanma bölgesindeki gerginlik ve hassasiyetin giderilmesinin yanında bölgede  deri altında var olan ağrı reseptörlerinin uyarılmasını da önler böylece ağrısız hareket etme imkânı sağlanmış olur. Ayrıca KINESIO TEX® TAPE kireçlenmeye de iyi geliyor.
Bantlar sorunlu bölgedeki kasların yük yoğunluğununa bağlı olarak kalın veya ince yapıştırılır. Ayak bileği gibi bütün vücudun ağırlığından etkilenen bölgeler için uzun bir şerit kullanmak mantıklıyken, bel bölgesindeki rahatsızlıklarda kısa bir bant yeterli olmaktadır.
Vücutlarımız hareket etmek üzere tasarlanmıştır ve Kinesiotaping tekniğinin temel amacı harekete destek olmak ve hareket etmeyi kolaylaştırmaktır. Tekniğin başarı ile uygulanması kaslar, eklemler,bağlar ve dolaşım sisteminin anatomisini bilmekten ve duruma uygun doğru teknikleri uygulamaktan geçmektedir.